Yakıt Tüketimi

Yakıt Tüketimi

4 Eylül 2008 Perşembe

Yakıt Tüketimini Azaltmanın Yolları

Uzmanlar uyarıyor ''Yakıt tüketiminizi kolayca azaltabilirsiniz''

Yakıt tüketimini azaltmak için yapmanız gerekenler

Otomobili kullanış biçiminin yakıt tüketimini azımsanmayacak ölçülerde düşürdüğü ifade edilen yazıda, “Yeter ki, ne yapacağınızı bilin. Öncelikle otomobili rölantide ısıtmayın. Motoru rölantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de artırır” denildi. Otomobilinizin yaz bakımını ihmal etmeyin Motor çalıştırılıp yola çıkıldığında birinci kilometre sonunda aracın yaktığı benzinin, üç dakika rölantide çalışmış kadar olduğu belirtilen yazıda, şu saptamalara yer veriliyor: Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 km yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmalarda motoru durdurmakta fayda var.

Kısa mesafeler için özellikle soğuk havalarda otomobil kullanmak lükstür. Yapılan bir test sonucunda 0 derece santigrad hava sıcaklığında 1.6 litrelik orta sınıf bir otomobil motoru marşa basıldığı andan itibaren 100 km’de 40 litreye eş bir tüketim değeri veriyor. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşuyor ve tüketim normalleşiyor. Bu nedenle kısa mesafeler için otomobili kullanmak yerine yürümek daha sağlıklı ve ucuz oluyor.


Doğru zamanda vites değiştirin, ekonomik viteste sürün. Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın ve hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vites değiştirildiğinde motor devri değişir. Motor devri krank milinin bir dakikada yaptığı devir sayısıdır. Teknik verilerine bakıp ya da servislere danışılarak öğrenilebilir.

Teknik verilerde maksimum tork adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az tükettiği devirdir. Bu devirde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde gereksiz benzin savurganlığı önemli ölçüde azalacaktı.

Arabanızı süratli biçimde kullanmanız daha çok yakıt tüketmenize yol açacaktır.

Hiç yorum yok:

Son Dakika Haberleri

Haber siteleri